PKN
Protestantse Gemeente Eemsdollard
 
Kerkelijk jaar Kerkelijk jaar

In veel kerken zie je deze liturgische kleden. Het kleed kan aan de kansel hangen, een stola over een gewaad van de voorganger zijn of een kleed over de avondmaalstafel. Het laatste wordt antependium genoemd. Antependium betekent letterlijk: voorhangsel. 

De kleuren van de antependia sluiten aan bij de tijd van het kerkelijk jaar. De term "kerkelijk jaar" werd voor het eerst gebruikt in 1589 door de Lutherse predikant Promarius. Het was de verzamelnaam voor de vieringen en feesten in de loop van een jaar, om het heilshandelen van God, in Jezus Christus, volgens de christelijke geloofsbelijdenis te gedenken. Het kerkelijk jaar begint met de adventsperiode en eindigt met de zondag van de voleinding.

De kleden, in de kleuren van het jaar, worden gezien als een goed herkenbaar hulpmiddel bij de schriftlezing, preek en gezangen. Met de aanwezigheid van deze liturgische kleden, beseffen we sterker welke tijd van het kerkelijk jaar gevierd wordt. De afbeeldingen op het kleed zijn bedoeld om de kleurensymboliek te versterken.

Er zijn 4 kleuren: Wit, Paars, Rood, Groen.

De inkleuring van het kerkelijk jaar is als volgt:

Advent Paars
Kerstavond t/m de zondag na epifanie(6 jan.) Wit
Zondagen na epifanie tot eerste zondag van de 40-dagen-tijd Groen
Zondagen van de 40 –dagen-tijd Paars
Witte donderdag Wit
Goede Vrijdag Paars of Rood
Paasnacht t/m de zondag na hemelvaart Wit
Pinksteren, bid-en dankstond, bevestigingen in het ambt Rood
Zondag trinitatis(drie-eenheid) Wit

Wit wordt, ongeacht de tijd van het kerkelijk jaar, ook gebruikt bij doop en/of avondmaaldiensten. Paars bij rouwdiensten.

Het is best mogelijk dat u tussen kerkelijke gemeentes verschillen ziet in het gebruik van de kleuren. Het gebruik van een bepaalde kleuren is beslist geen wetmatigheid. Er kan met de kleuren "gespeeld" worden.
Een voorbeeld hiervan is de kleur op de 1e zondag na Epifanie. Als het leesrooster wordt aangehouden en de doop in de Jordaan centraal staat, dan is de wit de bijpassende kleur. Bij andere thema's is de kleur: groen.
In de voorbereidingstijd wordt op de 3e zondag ook wel de kleur roze gehanteerd om symbolisch aan te duiden dat de hoop voor ons toch weer gaat gloren. De benaming van de zondagen kunnen ook verschillend zijn.
Zo wordt vóór de vastentijd van 40 dagen (symbool voor voor 40 jaar rondzwerven in de woestijn door de Israelieten, en dat Jezus 40 dagen in de woestijn verbleef) ook wel de vóórvasten tijd gehanteerd. De 70-dagentijd als symbool van de 70-jarige ballingschap van Israel.
In het eerste geval tellen de zondagen na Epifanie door en in het laatste geval krijgen we (symbolisch) de 70ste, 60ste en 50ste dag voor Pasen.
De kleur op Goede Vrijdag kan zijn: rood (symbolisch voor het bloed), paars (symbolisch voor rouw) of zwart (diepe rouw).
 
terug
 
 
 

Inloggen

Eredienst 6 okt.

Pastor T. Huizing
aanvang 09:30 u.
 
Eredienst 13 okt.

ds. A Toornstra
aanvang: 09:30 u.
 
Dienst van Schrift en Tafel 20 okt.

ds. R. Poede
aanvang: 09:30 u.
 
Acrobat Reader downloaden
De meeste documenten op deze site zijn zogn. pdf documenten.
Deze kunnen worden geopend in het gratis programma Acrobat Reader.
Als u op een pdf  document klikt dan wordt dit document automatisch geopend in Acrobat Reader.
Als dit bij u niet het geval is, kunt u Acrobat Reader downloaden en installeren door op deze link te klikken.
 
Webmaster
Heeft u opmerkingen en/of aanvullingen of wensen ten opzicht van de website, dan kunt u contact opnemen met de webmaster web@pkneemsdollard.nl

Ondanks voortdurende controle kan het zijn dat er nog onvolkomenheden in de website staan. Wilt u dan zo vriendelijk zijn dit door te geven.

Piet Alkema